Feederhorgászat fonott zsinórral.

A feeder horgászat hazánkban is az egyik leg dinamikusabban fejlődő horgász módszer. Innovatív újdonságokban nincs hiány akár az etetőanyagok, akár a csalik terén. Élen járnak a hazai gyártók a kiegészítők fejlesztése során is, nem csoda így, ha a zsinórok terén is előkerülnek olyan ötletek, amik akár a verseny akár a hobby horgászat terén maradandóak lesznek. Szélsőséges körülmények között történő feeder horgászat egyik legfontosabb kelléke, a fonott főzsinór használata. Nem mindegy azonban, hogy az egyébként nagy palettából milyet választunk, hisz teljesen más tulajdonságai vannak egy pergetésre szánt fonott zsinórnak, mint amit feeder horgászatnál szeretnénk alkalmazni. 

A TopMix termékek kínálatában 2018 év elejétől már kapható a sinking feeder braid, azaz a süllyedő fonott feeder zsinór. Itt a fő követelmény az volt, hogy a zsinór a süllyedő monofil zsinórokhoz hasonlóan könnyen a víz felszín alá kerüljön. Emellett a gyűrűkön simán, hang nélkül fusson, bevonata és szálkiképzése ne koptassa az érzékeny gyűrű porcelánt, és lehetőség szerint a monofil zsinóroknál sokkal vékonyabb méretekben is használható legyen. A Power sinking feeder braid zsinór 08 méretben is tudja azt a szakítószilárdságot, amit egy 20-22 méretű monofil zsinór bír. A vékonyabb átmérő így nagyobb dobástávolságot is jelent, illetve az áramló víz kevésbé tud belekapaszkodni a felületébe. Kopásálló és a csomózott szakító szilárdsága sem teszi feeder horgászok számára alkalmatlanná a mindennapos horgászathoz. Nagyon sok vízterületen teszteltük a Balatontól a Dunáig, Desedától a Látóképi víztározóig az ország számos pontján. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk azoktól a horgászoktól is, akik már év közben kipróbálták és sikeresen használták, legtöbben verseny körülmények között. 

Ez a zsinór elsősorban a feeder versenyhorgászok kelléktárát bővíti, hisz Ők azok, akik a finomszerelékes versenyeken adott idő alatt bármilyen halfajból, és bármilyen méretű halból igyekeznek a legtöbbet megfogni. Alkalmanként ez apró keszegekből áll, melyeknek lehelletfinom kapásait különösen szélben, vagy áramló vízben monofil zsinórral szinte lehetetlen észrevenni. Ugyanezt fonott főzsinórral a spicc apró rángásaiból már láthatjuk, és reagálhatunk a csalinkat cibáló apróbb halakra anélkül, hogy percekkel később csak a lecsupaszított, vagy kiszívott csalinkat vennénk ki hal nélkül. A hobby horgászatban ez a fajta módszer ugyanígy előtérbe kerülhet a lehűlőben levő késő őszi, téli, vagy kora tavaszi horgászatok során. Amikor a táplálékért még éppcsak odanyúl a hal, a finom kapásokat szépen közvetíti a fonott zsinór. Ennek a technikának a használata finomabb mozdulatokat kíván, hisz a megszokott erőteljes bevágás vagy azonnali halvesztést, vagy horog előke szakadást vonna maga után. Fonott főzsinóros horgászat során uralkodni kell tudni a berögzült mozdulatokon, bevágás helyett csak finoman meg kell emelni a botot, hisz az azonnali nyúlásmentes kontaktus elegendő a hal megakasztásához. Fárasztás során is figyeljünk arra, hogy itt nem lesz segítségünkre egy megiramodó hal esetén a főzsinór nyúlása. 
Mindezeket bemutatjuk egy kétrészes filmben, melynek első része, azaz a keszeghorgászat és ehhez tartozó szerelék készítés az alábbi linken található:

https://www.youtube.com/watch?v=dok-kBIWbkE

A történet folytatódik, ezúttal a pontyok kapnak főszerepet:
https://youtu.be/MaoVPlFX1QA

Terméklink: http://topmix.hu/termek_csalad/x8-power-sinking-feeder-zsinorok-901