Távolságmérő szett

Ha rövid idő alatt sok halat akarunk fogni és ehhez a lehető legkevesebb etetőanyagot akarjuk felhasználni, akkor nagy hangsúlyt kell fektetni a pontosságra, a pontos horgászatra. A legprecízebb horgászatot rakósbot használatával tudjuk megvalósítani, de itt a meghorgászható távolság igen csak szűkre szabott. Szerintem a pontosság tekintetében a rakósbotot mindenképpen a feeder követi, ha azt ténylegesen is arra törekedve csináljuk.

A pontosságot a feeder botos horgászatnál is két dolog határozza meg.

Az egyik az dobás iránya. Ez két dologtól függ. Egyrészt a horgász kezétől, a horgász gyakorlottságától. Ezt külső eszközökkel nem lehet befolyásolni. Másrészt a horgászbottól, melynek akciója hatással lehet a pontos irányra.

A másik a dobás távolsága. Ez szintén nagyon fontos és most nem arra gondolok, hogy ki és milyen messzire tud dobni, hanem sokkal inkább arra, hogy ki tud pontosan egy helyre, egy pontra horgászni. Ezt a tényezőt viszont már jól be tudjuk állítani.

Minden horgászmódszernél, így a feeder horgászatnál is fontos a pontosság és ennél a módszernél jól ki lehet használni a távolság és pontosság minden előnyét. Ha némi gyakorlattal egy irányban tudunk dobni, akkor egy egyszerű eszközzel, egy távolság mérővel, a dobás távolságát centiméteres pontossággal be tudjuk határolni. Ha pedig együtt van az irány és a távolság, akkor a halakat összpontosítani tudjuk a felkínált csalihoz, ami viszont csaknem biztos kapást és halat eredményez. Szerelékvesztés esetén pedig nem kell mást csinálni, mint a távolság mérő segítségével újra beállítani a pontos dobástávolságot.

A távolságmérő kérdését akik akarták megoldották a vízparton vágott két faág, vagy két letűző segítségével, az igényesebb horgászok precízebb megoldásokat is alkalmaztak.

A TOP MIX azonban a Távolságmérő szett elnevezésű termékével komplex megoldást nyújt a pontos horgászatot előtérbe helyező feederes horgászok részére.

Nézzük a terméket:

A csomagban két flokkolt felületi kezelésű, alumíniumból készült, enyhén hajlított rúd található, menetes csatlakozóval az alján. Ezzel a menettel bármilyen letűzőre rászerelhető. Két, középen furattal ellátott és egymáshoz 3 méteres zsinórral összekötött korong is tartozéka a távolságmérőnek. A zsinórra szerelt kis zászlónak a reklámnál nagyobb jelentőséget nem szántunk.


Távolságmérő szett Papp József ajánlásával


A csomag tartalma

A termék összeszerelése roppant egyszerű. A műanyag tárcsába bele kell csavarozni a piros bevonatú rudakat, majd egy letűző végébe csavarni. A két letűzőt a zsinór hosszának megfelelő távolságban leszúrni a parton egy szabadabb helyre és már kezdhetjük is a dobás távolságának a beállítását.


A távolságmérő egyik fele összeszerelt állapotban.

A rudak átmérője elég kicsi ahhoz, hogy egy etetőkosarat rá lehessen tenni. Felületük elég puha, hogy a zsinórt ne sértse meg, a kialakítás és a bársonyhoz hasonló bevonat a zsinór lecsúszását akadályozza meg.


Még a kisebb méretű kosarakat is rá lehet tenni.


A műanyag tárcsa a kosarat tartja meg.


A kialakítás és a bevonat megkönnyíti a távolságmérő használatát.


A két letűző közti távolság pontosan 3 méter.


A távolságmérő fontos része felszerelésemnek.

Megjegyzem, hogy methodos horgászok is használhatják ezt az eszközt. Ugyan nem tudják a kosarat rátenni a rudakra, de a horgot be tudják akasztani a tárcsák furataiba és pontosan ki tudják mérni a távolságot.

Team TOP MIX